събота, 2 октомври 2010 г.

Дъжд

заваля - за първи път, откакто сме тук.
и всички деца излязоха навън да му се радват :)

7 коментара:

rossichka каза...

Като цяло - не съм почитател на дъжда, но при такива обстоятелства и аз бих му се радвала! Когато нещо ти липсва, появата му винаги те възторгва, така си е. Сигурно е било красиво - усмихнати деца, скачащи и викащи под дъжда! Хууубави събота и неделя, независимо дъждовни или не за трима ви! Ясен свикна ли с новия клас?

Ясмина каза...

аз пък много обичам дъжда, сега като станах, пак заваля и си пием кафето в момента на двора под стряхата, а наоколо се стича дъждовна вода :))))

Ясен свикна, учителката прави всичко възможно да се чувства добре :) а самият клас - тук всяка година си в различен клас, не е като при нас да си бъдат все едни и същи деца всяка година, така че освен него, има доста други нови :)

Ясмина каза...

и на мен ми се видя странно... и другото - има няколко паралелки 5-ти клас и една - 4 и 5 клас накуп, заради липса на достатъчно деца за две отделни паралелки. добре, че не се паднахме там :)също има 1 и 2 клас накуп, което ми се вижда още по-гадно и назадничаво за горките второкласници, попаднали там.
а за връзката между децата също нищо не помага особено - имат само две междучасия, и нямат коридори, където да се засичат, само в стола наобяд. някак всеки клас си върви по точно определена линия и няма много свободно време за игра и странични забавления, контакти, разговори, лудории...
а пък да му видите учебниците... добре, че не си ги носят вкъщи, само на Ясен му дадоха втори комплект, защото му е трудно още с езика. та учебника по READING е една огромна тухла с формат като на атлас - по-голям от А4 - и е 700 страници. има още 4 подобни учебника по другите предмети, кой каза, че американците не учат? :)разликата е, че не зубрят, но си учат яко и дисциплината е желязна, въпреки, че учителките са адски усмихнати и любезни...

Ясмина каза...

"столът" всъщност представлява вътрешен двор с маси. някаква кетъринг фирма носи всеки ден яденето, което включва сухоежбина от типа - парче пица, хамбургер, пилешки хапки, бурито или хот дог, сок от портокал или мляко, а за десерт - донат, банан или ябълка по избор. добре, че Ясен обича плодове.

rossichka каза...

Даа, различно е от нашата реалност, но това за дисциплината е добре, защото после ще им е по-лесно като станат големи ученици. Предполагам, че безспорно полезното нещо за Ясен ще е практиката на езика. Ще "дръпне", както се казва. А е добре и за произношението му - децата "попиват" като гъби, нали?.:) Хубава седмица!

Ясмина каза...

не само езика, мисля, че човек се обогатява с нещо винаги, когато смени средата, така че за Ясен ще има голяма полза и от това. пък и много нови начини и неща опита и ще опитва занапред, които нямаше да види поне на тази възраст в БГ. освен това системата за обучение е много занимателна - всичко се показва нагледно чрез филми, опити, песни, много е различно от при нас, но не мисля, че е по-лошо. само дето няма много игри през междучасията, но ще го преживее някак :) интересното е, че всеки ученик си има блог в сайта на училището и си пише в него разни хрумки и идеи. освен това всяка седмица ще изработват по едно филмче, което ще пускат в училищната туба. :)

а, и още нещо - каза ми веднъж: мамо, тук всички деца са добронамерени, никой не те сочи с пръст и не ти се присмива за нищо. ако ти се смеят, то ще е защото си по някакъв начин забавен, а не за да те уязвят, както му се е случвало в класа му в България.

та - такива работи. трябва да си вземем най-доброто, което можем, в куфарите и главите си на връщане :))

rossichka каза...

Ех!... Прииска ми се да прекарам един ден в това училище!:))