неделя, 5 декември 2010 г.

Елхата

донесе мирис на борова гора вкъщи. гледам суетнята на всички покрай нея, радостта на децата, спомените при всяка извадена играчка, и си представям как другата година и нашият татко ще сложи звезда на върха...



бях най-големият циник по отношение на този празник, а сега ми става мило - хората тук наистина празнуват с чувство.

живото окичено дръвче обаче още немога да прежаля. толкова красива елхичка за първи път виждам, а вече е отсечена.
никога няма да забравя онези думи на Буковски от "Factotum":
"Моята пияна от бира душа е по-тъжна от всички мъртви коледни елхи по света."....
...

може би прекалено много се замислям над нещата. но - такава съм си била винаги.

10 коментара:

dada каза...

Най-приказната елха, която съм виждала си имате! Наслаждавай се на момента и не го мисли от другаде, събирай топлинки за пренасяне :-))

Ясмина каза...

наистина е приказна, а как миришееее.... и къщата вече цялата свети, довечера ще щракна снимки, да видим дали ще излезе нещо :)

ernesta каза...

такава си остани, замисляща се над нещата

Makedonski... каза...

Вкъщи от 2 години имаме някакво ужасно, китайско пластмасово борче. Кичваме го върху табуретка, че да не се губи сред финиковата палма.

Не мога да свикна с тая бутафория. От дете помня елхите ни - все високи до тавана, все заемащи най-личния ъгъл. Приказна работа. Като изпразнихме главите си от съдържание, взехме да посягаме и на борчетата.

А ти имаш много уютно блогче. Намерихме се покрай "сблъсък на възгледи", та ми е особено драго "Умопомрачение" вече да е част от деня ми.

Ясмина каза...

и аз още помня красивите чупливи играчки, и как мама ми правеше корони от счупените парченца, залепени върху картон :)

а на теб добре дошъл и благодаря за хубавите думи :) да ти кажа честно, малко ме беше страх, че ще ме разкъсате на парченца с това мое мнение, и останах много приятно впечатлена от топлото отношение, което открих при теб, въпреки различията в мненията :))

Makedonski... каза...

Или как въпросните стъклени играчки се увиваха във вестник, и се полагаха грижливо в специален кашон. За да не се счупят. Щот са уникати. И вече не могат да се намерят такива.

А, попаднала си на изключение - попринцип съм прост, нагъл и заядлив. :):):) Иначе си държа на моите въпроси, но пък ти се изрази толкова аргументирано, "майчинско" и сърдечно, че щеше да бъде голяма комплексарщина да те нахокам. Таааа, само спечелих от намесата ти.

Станимира каза...

Ясмина, приказна е тази елха с отраженията на лампичките в стената, с камината и чорапите за дядо Коледа! Чудна снимка.

За дръвчетата, от няколко години се примирих, че няма да имам голяма и китна елха, а ще имам малка и китна (това най-вече заради цената:); има и големи в саксия, но не ми се вижда финансово оправдано), но в саксия. След това на пролет пада едно "къде да я засадим, кой да я засади...";), но от миналата година свекър ми изяви желание да ги засажда на мястото, което имат и се надявам и тази година да ми се падне хубаво дръвче, за да оживее до пролетта. Радвай се на хубавата ви елха. Може би догодина ще е възможно да закупите и вие в саксия. Поздрави и хубави предпразнични дни!

Ясмина каза...

преди години имах жива елха в саксия, но после остана дилемата вън на студа ли да я изкарам или вътре на жегата да я оставя. реших да е вън, мислех, че студът по-добре ще й понесе. измръзна, обаче. оттогава имам изкуствена, но пък нея забравям да разваля цяла година. после пък нямам желание да подредя отново. миналата година изобщо не я извадих даже. та така... голяма дилема е това с елхите.

Станимира каза...

Ясмина, малко различна гледна точка. Като бяхме малки по някакъв начин у дома се озова голяма, китна изкуствена елха. До тогава никой в малкия ни град не беше виждал такава. Побираше безброй играчки, седеше на една поставка, която я въртеше и пееше някаква песен (не Китайска :). Бяхме хита сред съучениците ни :). Имам много хубави спомени от онази елха. Така че май е въпрос на гледна точка.

Поздрави и хубави предпразнични дни!

Ясмина каза...

може би пък номера е в големината. голямата елха си е голяма елха и това си е :)

вълшебства много и на теб пожелавам в тези дни :)