понеделник, 21 май 2012 г.

Измишльотини със спанак

напоследък станахме тревопасни - хладилникът е пълен само с листаци - малки, големи и още по-големи -  от каквото има в двора на баба, затова и всеки ден се мъча да измисля нов и още по-вкусен начин за изпасването им. та ето и двете рецепти за спанак - първата -  чисто моя, другата - заимствана от Бон Апети, но с по-малко съставки от техните, защото обикновено готвя с каквото имам под ръка и като няма - не слагам или заменям с друго.. пък и от много завъртяност в рецептата накрая изключвам и ми секва ентусиазма.. та така:


Спаначена пицка
около 10-тина листа от спанака нарязвам в голяма купа. натрошвам отгоре бучица сиренце на око, но да не се окаже повече от спанака ;), добавям стрък пресен лук и 2 яйца и разбърквам добре.
върху готварско фолио (щото ме мързи да мия тави)  слагам една арабска/турска/мексиканска питка и върху нея разстилам сместа. поръсвам с царевички от консерва, защото това имам в момента в хладилника. може да се импровизира и с още 101 други неща като маслинки, тънки резенчета гъбки, скаридки?..... :)
поставям фолиото с пицката на решетка в средата на фурната и пека само на горен реотан. много бързо става, затова наблюдавам почти непрекъснато - докато не ми се види яйцето почти готово. после полуизваждам леко и сгъвам на две - става като пица калцоне. връщам във фурната и изчаквам докато питката се позапече отгоре или до границите на търпимост на глада в стомаха ми :)
накрая махам фолиото и нарязвам на парчета върху дървена дъска.
ям направо от крак, защото немога да чакам повечееееее :))))

 ...........

Спаначена салата с гъби
ми да - пак нарязан спанака в една дълбока чинийка и върху му наредени резенчета, запържени в много малко мазнина, кафяви печурки. е, става и с бели, разбира се. поръсвам отгоре сиренце така, че да сe получи красиво, и заливам със
сос от:
една чашка кисело мляко, нарязана кисела краставичка, по 4-5 стръка копър и магданоз и лъжица дижонска горчица - вкупом миксирани или пасирани до сосово състояние :)

ям после бавно и преживно на балкона :)




3 коментара:

design elements каза...

haresva mi zaglavieto... hubava sedmiza

Анонимен каза...

ооо, тази "пицка" моментално ще я тествам!

Ант......

Ясмина каза...

ти ме изпровокира да го напиша, щото аз иначе не обичам да пълня блога с рецепти :))) :*