понеделник, 14 май 2012 г.

Енергията на дъждовните капки

е важна за косата, пише Учителят Петър Дънов - при косопад...

подлагам си кратуната навън сега, и усещайки вливането на хладните точици в косите ми, мисля си - махни го косопада - оросяване на мислите се получава. и пречистване. като през дъждовно сито, само че дупките са заменени с капки небесна вода...

изчетох преди време някаква страничка с около триста негови рецепти за най-различни болести. впечатлих се от методите за лечение - да дишаш, да поемаш слънце, да прегръщаш дървета, да миришеш цветя, да съзерцаваш дълбокото на цветове... преписах ги тук - само тези части от рецептите, свързани по някакъв начин и с духа. и е хубаво, дори и когато не сме болни, да се помъчим да изпълняваме колкото можем повече от тях:




"През май и юни в хубави слънчеви дни, сутрин рано събирайте билки. Сушете ги и после ги поставяйте в стъклени бурканчета. Запушени да постоят още малко на слънце. Ще ги съхранявате на сухо. Лечебността им, не е всякога еднаква - зависи от времето, от месеца, от деня и от часа, в който се берат. Най-добре е билките да се берат сутрин рано призори, при изгрева на слънцето.

При анемия се препоръчва, по всякакво време, да се излиза сутрин рано преди изгрев слънце за половин час, да се възприемат ранните слънчеви лъчи. Анемичният да отглежда червени цветя в дома си и да ги наблюдава, да се облича в червено. Да пие по една чаша червено вино на ден. Препоръчват се разходки в планината придружени с дълбоко дишане. Да се задържа въздуха колкото се може повече. Лятото да се прекара на палатка на билото на Стара планина.


За тези които страдат от астма, се препоръчва да се качват по върховете. Това предизвиква дълбоко дишане.

При гръдна жаба - дълбоко дишане по 6 пъти сутрин, на обед и вечер. Разходки и екскурзии по магнетични планини, като Родопите например.

При болки в гърба правете си слънчеви бани. Излизайте да се печете на слънце по 2 часа, между 7 и 11 ч. След 11 ч. не стойте на слънце.
През лятото правете бани със слънчева вода.Есента болния да прекарва горе, високо в планината.

Коса:
Ако косата ви е побеляла, яжте редовно спанак и коприва и за една година тя ще почернее. Копривата да се употребява леко попарена и поръсена със зехтин и лимон. През зимата може да се употребява и сушена.

При косопад:
Хубаво е да излизате при дъждовно време от 22 март до 22 юни, без шапка, за да можете да приемете от енергията на водните капки. Отправяйте мисълта си към корените на косата си. Мислете как с всеки изминат ден те стават все по-здрави и все по-здрави.

За неврастенията и всички нервни болести препоръчвам април, май и юни, разходки в планината. Ще се разхождате сутрин, докато слънцето още не е изгряло и малко след изгряването му, ще вървите от изток на запад, така че слънцето да пече гърба ви.

За успокоение на нервната система отглеждайте сини цветя.

Който е неразположен, да мирише роза. Да натърка с листенцата на розата носа, ушите, устата и ръцете си.

Имате някакво неразположение на духа -отглеждайте карамфили, като ги помирисвате често. Отглеждайте и здравец със същата цел.

За да се освободите от неспокойствието отидете да се разходите в гората сред дърветата. Изберете си едно дърво и се опрете с гръб в него. Стойте така между 5 - 30 мин. по ваша преценка. Главата ви да бъде леко наклонена.

Ако сте физически или душевно отпаднали, лекът за това се крие в дъбът. Отидете при някой стар дъб, който не е изгнил и опрете гърба си в него. Така ще стоите 5-10-15 мин. или най-много половин час. Дъбът ще отнеме част от вашите дисхармонични енергии и вие ще се възстановите и ще си тръгнете здрави.

Искате ли да усилите зрението си, излизайте вънка след полунощ от 12 до 1 ч., когато небето е звездно, да наблюдавате звездите. А също излизайте и по време на буря, да наблюдавате светкавиците.

Ако очите ви са отслабнали, вглеждайте се в жълти цветя.

Ако някой от вас е простуден, нека се качи два-три пъти на някой връх, да се изпоти добре. След това да изпие 2-3 чаши гореща вода и да се преоблече.

Виолетовият цвят действа лечебно при рака. Ето защо, човек трябва да има в стаята си виолетови цветя и предмети. Например си сложете виолетови завеси, носете виолетов шал, виолетови украшения и т.н.

При страхова невроза отглеждайте жълти цветя в дома си. Отглеждайте ги и ги съзерцавайте.Препоръчва се дълбоко дишане. При дълбокото дишане става разширяване на капилярите, които при страха се свиват.

Туберкулоза:
Излизайте всеки ден в планината, на височина най-малко 1500 метра. След три месеца ще имате 75% подобрение, след 1 година 85%, а след 2-3 години ще бъдете съвършено здрави. Ще ходите в планината добре облечени и зиме и лете, задължително ще носите манерка с гореща вода, от която ще отпивате от време на време.

За разстроен черен дроб се препоръчва да се обградите със зелени цветя."

7 коментара:

Анонимен каза...

знам ги тези рецепти. от няколко месеца съм на спанак и коприва :)

Антония

rossichka каза...

Чета и си отбелязвам на ум: "Това го имам, това - не...". Имах един период, в който доста четох за Дънов. Сега животът ме е завъртял и ... Но може би е време да взема книжките отново?

Ясмина каза...

аз не съм чела нищо от него, след каато видях рецептите, реших да поразгледам за негови книги и попаднах на такова огромно изобилие, че се обърках и нищо не си взех..

Тони, дай някоя рецепта, че е голяма досада да ядеш спанак и коприва всеки ден, ако не сменяш рецептите. аз намерих една много хубава за салата от спанак и гъби и само това ям тези дни :)

Do каза...

искам това да го живея, не само да го чета .)))

Анонимен каза...

Лекувайте се с любов. В краен случай обич

Ясмина каза...

Любовта е най-голямата сила, няма спор :)

Анонимен каза...

рецепта... ами чак рецепта не знам - слагам спанак и коприва на каквото ми падне. но аз ги включвам и в готвени яденета, не само на салата. ама, ако намеря някоя много вкусна, ще ти кажа :)
а това с гъбите ще го пробвам задължително.

Ант.