вторник, 15 ноември 2011 г.

Морето е навсякъде :)

 " 30 юли 1980 г. Рожденият ден на Яна. Заради нейния рожден ден решихме да спрем в Дарвин, а и заради надеждата да получим няколко писма.
  Яна се вълнува от един месец. Иска да е обезателно на суша, с гости, торта и подаръци. Още от Порт Морсби ни беше ясно, че за 8 дни не можем да се доберем до Дарвин.  Това са 1200 мили плюс преспивания на котва, но как да й каже човек, като всеки ден пита. Аз се опитах да я подготвя няколко дни по-рано. Тя се примири само след като й обещахме, че в Порт Дарвин ще направим голям рожден ден, с много гости.
  А снощи, миличката, как разпитваше ще намери ли подаръче рано сутринта до главата си, като се събуди. Колко деца ще има на рождения й ден догодина в България? Може ли 100? Сега ще има ли деца в Дарвин? (На рождения й ден 1981 година в София събрахме 105 души.)
  Още по тъмно завих подаръчето в шарена хартия с панделка (всичко съм купила в Порт Морсби) и й го оставих до главата с една английска книжка и картичка с пожелания от мама и татко. Ококори се радостна и се държа тържествено. Опекох питка вместо торта и на нея забодохме 7 свещи, облякох я с дълга рокля, аз сложих парео. Наляхме си по една чаша вино и изнесохме питката със свещите навън, да ги духне. Извадихме и котето. Скрила съм си разни съкровища за случая - ядки, шоколади, сладки. Седим на палубата, наоколо е прекрасно, топло, добро море, със светлосини вълни и малки бели зайчета. Небето, и то е усмихнато и ласкаво. Яна като че усети, че не всеки може да има рожден ден на море. Не е така шумно и тържествено, но пък е необикновено. Не можем да й поднесем кой знае какви развлечения, но сме й подарили този свят и ни е добре и на тримата."......

Джу

 "С Яна около света"



3 коментара:

алекс каза...

В Арафурско море!!! Kрасиво, кротко, но за ужас на Джу, плитко :-) Със свещите, боднати на най-готината питка (те дават и "рецепта" как да си приготвиш хляб в тенджера под налягане).

Винаги, като видя снимката, ми се прияжда от шоколадите в единия й ъгъл. Морско-шоколадово :-)

Ясмина каза...

а пък израза "добро море" е предназначен само за просветени :)

алекс каза...

Както и дали гротът се радва на вятъра, или не :-))