петък, 13 февруари 2009 г.

Една хавайска песен

/чете се буквално, с не-английско произношение/


`Olelo Mua

Ua wale kulana la
Na opio pio kalani la
Na makua kua kuahiwi la
Na kupuna puna kahiko la

Ua wale na makana la
E ho`opulapula na mai kalani la
E ho`pulepule na maku`u o ka wai la
E ho`ohenoheno na maku`u oli ola la Eo.....

извънземно усмихнат език е Хавайският. като бебешко гу-гуу, измъркано по време на сладък сън. и толкова напевен, че дори само текста на песента без музика, се лее в скрита мелодия. интересно е да се прочете на глас :)

малко са буквите в азбуката им - само 5 гласни и 12 съгласни. гласните обаче се ползват много по-често от съгласните. затова и думите са звучни и обли, клокочещо ръмливи и люлеещи ненаситните за тях уШи."Тя обядва папайя пу пу или манго му му или някакъв друг плод пу пу, презрял от тропически гласни. В горещ климат А осигурява сенчеста арка, О е сифон, през който поглъщаш течности, У е прохладна пещера или вана, в която да се отпуснеш; А стои като разкрачен сърфист, О виси като цитрус от клон, У поклаща бедра като танцуваща хаитянка, а И и Е изразяват крясъците на маймуните и птиците от джунглата, от които са произлезли. Съгласните, както русокосите мъже, не се чувстват добре в жарките райони. Гласните са създадени за южното спокойствие, съгласните - за северната скорост. Но О как само местните танцуват бУгИ УУгИ, докато заселниците танцуват ВаЛС."

"Хавайският език беше толкова наивно еротичен, че уличните знаци звучаха като покана за езическо джиджи-биджи, а "нууки" беше на върха на всеки трезв език. Хавайският беше език, който можеше да нарече една риба "хъмъхъмънъкънъкъануа`а" и една птица "0-0", без значение, че птицата е по-голяма от рибата. "


така описва езика Том Робинз в любимата ми "Бърни кълвача". обичам да препрочитам тези редове и да си кривя устата в различни посоки с "хъмъхъмънъкънъкъануа`а'-та :)помня, на Мауи ядох риба с име kopakapaka, пих коктейл Мai Тai и обиколих места, наречени Kahului, Maalaea, Wailuku, Kaanapali, Haleakala, Lahaina..

ето и няколко думи, част от тях звучат просто и логично като възклицанията, които ни идват наум подсъзнателно преди мислите:

красив - u`i

любим - milimili

летя - lele

вечер - ahi.ahi

дъжд - ua

дъга - a.nue.nue

жена - wahine

любов - aloha - както и здравей...

в такъв случай "aloha, Aloha, aloha aloha aloha !" би трябвало да означава "здравей, Любов, здравей здравей здравей!" :)))))

1 коментар:

Drems каза...

Нещо като "Hello, I love you" :)